Aspek minimalist dalam web design.. Bagus ke?

Sebelum apa-apa..

Minimalisme merupakan trend yang semakin tular dalam industri kreatif. Google Trends menyifatkan aspek maximalisme sebagai suatu trend yang tidak banyak mendapat perhatian disebabkan kecenderungan penggunaan aspek minimalisme dalam proses reka cipta. Ini dapat dilihat dalam pelbagai industri termasuklah graphic design, interior design, karya seni dan sebagainya.

Aspek minimalist dalam web design. Bagus ke 1
Aspek minimalist dalam web design.. Bagus ke? 4

Minimalisme dalam web design? Macam mana tu?

Minimalisme merupakan kaedah yang menekankan elemen simplicity, clarity dan focus. Kaedah design ini untuk menghapuskan elemen yang tidak penting serta menyerlahkan functionality dan user experience.
Design minimalist senang dicam melalui penggunaan warna yang terhad, design style yang agak flat dan penekanan melalui typography dan teks.

Aspek minimalist dalam web design. Bagus ke 2
Aspek minimalist dalam web design.. Bagus ke? 5

Yang bagusnya pasal aspek ni kan..

1. Konsistensi dalam branding

Reka bentuk minimalist boleh tingkatkan konsistensi dalam penjenamaan dengan m memfokuskan pada elemen penting. Dengan menghapuskan elemen yang tidak perlu dan menekankan ciri penting, reka bentuk minimalist boleh memudahkan untuk mencipta imej jenama yang konsisten merentas platform dan peranti yang berbeza.

Konsistensi ini boleh membantu membina pengiktirafan jenama dan meningkatkan kepercayaan pengguna.

2. Mobile-friendly design

Reka bentuk minimalis sesuai untuk peranti mudah alih kerana kesederhanaan dan ciri fokus pada elemen penting. Dengan menghapuskan elemen yang tidak perlu, design minimalist boleh memudahkan untuk navigasi dan berinteraksi dengan ciri penting pada skrin bersaiz kecil.

Reka bentuk mesra mudah alih ini boleh meningkatkan pengalaman pengguna dan meningkatkan penglibatan pengguna pada peranti mudah alih.

3. Meningkatkan user engagement

Design yang minimalist boleh meningkatkan penglibatan pengguna dengan memudahkan “interface” pengguna dan memudahkan pengguna berinteraksi dengan ciri penting. 

Dengan mengurangkan bilangan gangguan dan memfokuskan pada ciri penting, minimalist design boleh menggalakkan pengguna untuk melibatkan diri dengan aplikasi atau laman web.

Aspek minimalist dalam web design. Bagus ke 3
Aspek minimalist dalam web design.. Bagus ke? 6
VibrantAd

Interested with our services?

Contact Us!

+603-7840 0101

+60 13-925 4088